Turistické a cyklistické trasy v okolí Prievidze

Turisticko – náučný banský chodník Handlová s dĺžkou 9,5 km

Turistiská trasa z RS Púšť 7,4 km/2:43 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 15,7 km/1,19 h

Chodník je dostupný počas celého roka po zelenej turistickej značke (prechod trvá cca 5 hodín). Vznikol z iniciatívy Handlovského baníckeho spolku. Na 13-tich informačných tabuliach v lone prírody sa zoznámite s činnosťami spojenými s ťažbou uhlia v Handlovej, ako i faunou a flórou blízkeho okolia. Oddýchnuť si môžete v dvoch (zrušiť pauzu) oddychových zónach – Tri studničky a Jedna studnička. Trasa chodníka v prvých metroch stúpa, potom je to už pokojná prechádzka po rovinke.

Malý Grič – 876 m n. m.

Turistiská trasa z RS Púšť 7,5 km/3:08 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 15,7 km/1,31 h

Krajinnej scenérii mesta Handlová dominuje výrazný, sčasti bralnatý vrchol Malý Grič, ktorý je súčasťou pohoria Vtáčnik. Výstup vám dá celkom poriadne zabrať. Vrchol Malého Griča je tvorený pôsobivými skaliskami zakončenými strmým zrázom. Na Malý Grič vedie značený turistický chodník. Za svoj štartovací bod si môžete vybrať napr. Veľkú Lehôtku (cca 5,5 km), Handlovú (cca 4,5 km), Hradec alebo Cígeľ. Zvoliť si môžete aj zaujímavú okružnú trasu z Handlovej s dĺžkou cca 17 km, najskôr cez Veľký a potom cez Malý Grič a odtiaľ zvažujúcim kopcom dole do východiskového bodu.

Veľký Grič 972 m n.m.

Turistiská trasa z RS Púšť 9,9 km/3:54 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 11,5 km/1,19 h

Stredne náročný výstup, posledné výstupové metre sú strmé. Odtiaľto budeme mať krásny výhľad na Handlovú a okolie. Ak máte radi akčnejšie výstupové trasy, oceníte východnú stenu Veľkého Griču, ktorá je zabezpečená technickými pomôckami. Táto trasa nie je veľmi známa, no rozhodne stojí za objavenie a vyskúšanie. Klasické a nenáročné značené výstupové trasy vedú z Handlovej (cca 4 km), z Veľkej Lehôtky (cca 5 km) alebo z obce Cígeľ.

Brusnianske pieskové gule

Turistiská trasa z RS Púšť 12 km/3,55 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 14,5 km/0,59 h

Zaujímavý geologický úkaz nájdete v kameňolome pri obci Chrenovec – Brusno neďaleko Prievidze. Ide o prevažne guľovité, ale i elipsoidné a hríbovité pieskovcové útvary. Niektoré z nich dosahujú veľkosť až 2 m a sú raritou i v celosvetovom ponímaní. Sú dokladom ústupu mora z územia Hornej Nitry počas starších treťohôr cca pred 40 miliónmi rokov. Na Slovensku sa okrem tejto lokality nachádzajú už iba v jednej oblasti na Kysuciach – tzv. Megoňky. K Brusnianskym guliam vedie aj náučný chodník z obce Chrenovec – Brusno. Je dlhý približne 1,5 km. Na trase chodníka sa nachádzajú aj oddychové miesta s lavičkami a ohniskami.

Biely kameň – 1135 m n. m.

Turistiská trasa z RS Púšť 14,1 km/5,26 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 13,1 km/1,32 h

Pôsobivý bralnatý vrchol v severovýchodnej časti sopečného pohoria Vtáčnik. Nevedie sem žiaden turisticky značený chodník. Severné a východné svahy pohoria Vtáčnik tvorí dlhý a veľmi strmý skalný zráz stĺpovitého erozívneho rozpadu lávových prúdov. Proces rozpadu stále prebieha, preto bralu hrozí odtrhnutie. Z vrcholových častí je polkruhový výhľad od Veľkej Fatry až po Štiavnické vrchy. Návšteva vrcholových partií či oblastí priamo pod skalným amfiteátrom je možná po vychodených neoficiálnych chodníkoch, ktoré sú však nebezpečné. Okolo vrchu prechádza aj červená značka z Veľkého Griča smerom na Vtáčnik. Východiskom túr do tejto oblasti môže byť obec Cigeľ, Handlová cez vrch Veľký Grič alebo z obce Podhradie.

Orlí kameň – 1126 m n. m.

Turistiská trasa z RS Púšť 17,2 km/6,34 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 15,3 km/1,47 h

Pohorie sopečného pôvodu Vtáčnik oplýva aj zákutiami, ktoré nie sú turistami prebádané. Je tomu tak aj v prípade vrchu Orlí kameň. Nachádza sa v centrálnej časti pohoria Vtáčnik, nad obcou Podhradie. Tento vrch nevystupuje výrazne do okolia, nakoľko je husto porastený zmiešaným lesom, avšak ponúka skvelú a ničím nerušenú turistiku. Vrcholová časť je z jednej strany odlesnená, vďaka čomu sú odtiaľ krásne výhľady do Kľackej doliny. Ak by vám ešte sily vystačili, môžete ďalej pokračovať aj na susednú Jarabú skalu alebo Bielu skalu.

Bralová skala 826 m n.m.

Turistiská trasa z RS Púšť 18,3 km/6,29 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 28,3 km/2,32 h

Výstup na Bralovú skalu môžete začať pri hoteli REMATA po žltej značke. Čaká vás asi 1 km dlhá stredne náročná trasa horským chodníkom cez lesný porast a skaliská. Východiskovým bodom môže byť aj Sklené, Ráztočno, Handlová či Kunešov. Samotná skala nie je bezpečnostne ohraničená, preto treba byť opatrný, hrozí totiž nebezpečenstvo pádu. Popod vrchol vedie 3 km dlhý jednokoľajný železničný tunel na trati Prievidza – Horná Štubňa. Z čiastočne odlesneného vrcholu sú pekné výhľady do okolia, hlavne na Handlovskú dolinu, Turčiansku kotlinu, na Prievidzu a na okolité vrcholy Žiaru, Malej Fatry, Kremnických vrchov a Vtáčnika.

Jarabá skala – 1169 m n. m.

Turistiská trasa z RS Púšť 18,5 km/6,59 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 15,1 km/1,47 h

Nachádza sa v centrálnej časti pohoria Vtáčnik, nad obcou Podhradie a je súčasťou červeno značenej hrebeňovky po Vtáčniku. Vrch pokrýva zmiešaný les a prechádza ním hranica Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie. Vrcholové časti sú tvorené zaujímavými skalnými útvarmi. Túra nie je veľmi náročná, treba však počítať so strmším stúpaním najmä vo vrcholových častiach. Dostanete sa sem aj po žltej turistickej značke z malebnej dedinky Podhradie (približne 4,5 km). Pod Jarabou skalou sa dá napojiť na Ponitriansku magistrálu a zo skalnatého vrcholu Jarabá skala, striedavo klesaním a stúpaním stále po hrebeni Predného Kľaku dôjsť až na Tri Chotáre.

Hájska skala – 640 m n. m.

Turistiská trasa z RS Púšť 22,9 km/7,55 h | Cyklistická trasa z RS Púšť 27,5 km/2,13 h

Vypína sa nad Ráztočnom v pohorí Žiar. Táto 20 m vysoká vápencová skala je obľúbená najmä u technických lezcov, no rozhodne má čo ponúknuť aj výletníkom a milovníkom prírody. Hájska skala je zaujímavá povrchovými krasovými útvarmi, tzv. škrapmi, no azda najviac lákavé sú výhľady z jej vrcholových častí. Pokochať sa môžete výhľadmi na celú Handlovskú dolinu, pohorie Vtáčnik, na západe Ráztočno či Strážovské vrchy. Za dobrého počasia určite zbadáte aj Bojnický zámok. V masíve Hájskej skaly sa nachádza aj verejnosti voľne prístupná Hájska jaskyňa, ktorá je dlhá 25 m. Podľa nálezov bola jaskyňa obývaná už v neolite.